Selasa, Januari 21, 2014

~ BUDAK @ SKANG NIH.....!!~



~ Inilah hasil carian ketika kita meng "google" untuk perkataan "BUDAK SEKOLAH".. lihat lah apa yg muncul di TOP LIST search??? GOOGLE telah di salah gunakan... oleh sapew?? Ntah lah...!! aq pun xde idea..!! Huhu...!!


~Khaidrus Shaari~



~ DOA & TAWAKKAL..

~ Assalammualaikum ...



Biar semuanya dlm peliharaan Allah jua.. Bersyukur masih di berikan nafas mengharungi liku kehidupan.. Cuma nk minta, kwn2 warga fb doakn semoga sy sentiasa sihat utk menjaga dr sy sendiri.. Dilimpahkan rezeki dan keberkatan dr Allah...Doa kan seperti mn sy selalu doakn kesejahteraan kalian ya!!

Bdn x sht, dr smlm x dpt tido, ashtma, demam,sakit kepala..org tua nih mmg manja skit bila sakit..hik hik!! Chill guys!! Hope menjelang petang dh boleh lompat2.. Huhu...


~Khaidrus Shaari~


~ EXTRA JOSS PUNYA CERITA...!!

~ Dah sampai! Tq En. Hadi, Sy beli yer.. Xyah dh dok bazirkan RM1.60 setiap kali beli air.. Senang beli Online!! Nti leh order lg... tinggal bancuh jer..!! 



Sapew Nk order : https://www.facebook.com/ExtraJossMalaysia











IANYA JUGA  "SUGAR FREE"








~Khaidrus Shaari~


~ UJIAN itu REZEKI...

~ Semoga ujian yg menimpa mbuat kita makin hampir, makin hampir dan sentiasa brsyukur utk setiap yg di miliki.. Dan bersabar dgn setiap yg msh blum pasti.. ,!!



~Khaidrus Shaari~

~ MY MUNYET YG GEMOKKK...!!~






~ Tgklah dia dh gemokkkkk...!!



~ Sayu jer, mn lah pegi "munyet" aq, 2 hr ni x pedulikn dia pun, tp br je mandi 2 hr lepas, aq pun bg mkn sekali sehari je, tu pun men tuang byk2.. Kdg2 kucing len yg dtg mkn.. Pantang pintu umh terbuka.. Selalu time2 nih dia dok merengek nk mkn, klu pg2 tuh siap jerit kuat2 kat aq... Ni x nmpk pun..




Dah 2 hr jgk member aq ckp nmpk munyet sibuk tangkap benda2.. Aq berapa kali dh nmpk,Klu x tikus, cicak, nih aq sibuk dok buang kepala katak..adehhh!! Aq sakit, dia cr mkn sendiri, aq msk semalam pun aq x mkn sgt, sedekah kat org sebelah..!! 


Huhu...


~Khaidrus Shaari~



~ BOOK & COVER...

~ "Dont judge a book by its cover".. Hmmm.. I like cover2.. Klu beli buku pun aq tgk cover dia dulu.. Hahaha.. 
Kenyataan mmg menyakitkn...trima atau tidak, trpulang kt dr sendiri.. Skang zaman dh maju, perlu ker nk tunggu kiasan2.. X suka ckp terus terang, kan senang, lambat lah nk email2, pendahuluan, perenggan bagai...!! Jujur lagi memudahkan kerja...




~Khaidrus Shaari~

~ ASSAM BOI CNY....!!



~ Tahun br china nk dekat, nih aq post special asam plum yg biasa jumpa time CNY.. Actually asam ni dh lama adew, dr zaman aq kecik2 lg.. Klu gi supermarket time ni lah diorg promote besar besaran.. Antara fav aq nih.. Bygkn manis masam tuh masuk dlm mulut,..cair slow2.. Slurppppp!!

~Khaidrus Shaari~

~ SUATU KETIKA DULU..HIK HIK!!~

~ Masa zaman sekolah2. Brhingus xde sape pun minat, satu surat cinta pun xde, selalu jd bahan kwn2 sbb diorg elok2, kulit cerah, atlit sekolah...johan itu ini...hmmmm.. Bila dh besr, yg pompuan dulu gelap, dh keja, pakai fair & lovely byk2.. Sana sini putih, sana sini cantik.. Yg lelaki sana sini hot... Hahhaha... HOT kew?!

X dpt lh kau nk ngorat dh skang..tulah, dulu sape suh jual mahal, pandang
 org len dgn idong, tgk skang sape lg elok.. 


Kesimpulanny, jgn hina ms silam seseorg or time skang ni dia camne, sbb kita x tau mcm mana ms depan dia.. Manatau lebih baik, lebih elok dr kita kan.. X kisah la psl rupa paras ke, fizikal, kerjaya dan sbgainya.. Kan..kan..kan..


Terlopong tgk org berjaya? Tutup mulut jgn nganga luas2 na... Nanti masuk langau... Tau langau apew?? Hahahaha...sesuai sgt!
!




~Khaidrus Shaari~



~ BUBUR DAGING UTK KESIHATAN...




~ Bubur Daging Homemade utk org sakit..layan dgn drumstick.. Pg2 dh rasa nk mkn peha ayam.. Nasi tuh dr membazir baik buat bubur kanji... Alhamdulillah utk rezki dan kesihatan ku ari ini...!!


~ Khaidrus Shaari~





~ DAJJAL ALAF BARU... ADLIN BINTI ABDUL JALIL

https://www.facebook.com/adlinbinti.abdjalil











~ Ya Allah, berderau darah tgk facebook si murtad "Adlin Binti Abd Jalil" nih.. Klu dpt nih sedap hentak ramai2.. Halal di bunuh!! Walau apapun, Doa semoga Allah menunjukkn kehebatan Nya dgn memberikan balasan dr dunia nih lg.. Aq btul2 benci... Sakit ati Ya Allah...

“Mana-mana lelaki yang murtad daripada Islam, hendaklah kamu menyerunya supaya kembali kepada Islam jika dia mahu. Jika tidak, pancunglah tengkuknya. Dan mana-mana perempuan yang murtad, hendaklah kamu menyerunya supaya kembali kepada Islam jika dia mahu. Jika tidak, pancunglah tengkuknya.” (Hadis riwayat Thabarani daripada Mu’az bin Jabal).

Klu dia nk berubah Ya Allah, berikan hidayah padanya.. Tak sanggup melihat Allah ku dan Muhammad S.A.W di hina, di keji sebegitu rupa... Kun Fa Ya Kun!! #PDRM 




~Khaidrus Shaari~




Sabtu, Januari 18, 2014

~ Luahan abg/adik ipar kepada adik2/abang iparnya...!!



Dengaq sini baik2 na, ms mula2 ampa mintak adik dan kakak2 kami, intan emas, permata semua hampa janji nak bagi noooo.. ms dok hangat merayu hati2 saudara pompuan kami, klu boleh bintang tu ampa nak petik jadi kan hantaran hari persandingan, nk bawk pi bulan nuh "honeymoon".. tuh blum lagi lautan api bagai yg dok nk berenang.. lemas segala..



L
a ni, selepas beberapa tahun kawen, anak dh berderet setahun sorg, dh makin berusia, dah x cantik,dh gemookk sbb dok branak anak2 hampa.. Dan2 dh kluar dalil dan crita psl "Payung Emas" segala.. Bab nih cepat ja nak sebut psl ganjaran Allah la.. Byk lagi benda boleh buat klu nak berckp pasal ganjaran dan membawa bersama isteri serta kluarga kat dlm syurga Allah nun.. Nih smbhyang pun dok "celup celap".. Dosa pahala pun tatau mcm mn, ada hati nk bimbing hati yg lain.. Poligami tuh x slah, tp ada ka pompuan yg nk berkongsi kasihnya dgn rela?? Ada, tp susah nk jumpa... 



Sebagai seorg abang/adik, kami pun x sanggup tgk saudara pompuan kami dok ngadu, teriak bagai.. klu ada sesapa buat kat sedara pompuan ang, ang pun x sampai hati tgk.. Bukan nk campoq pasal umh tangga ampa, cuma skit sebnyk kami terasa sbb darah dia ada mengalir kat dlm tubuh kami.. menyesal pun ada sbb bg kawen ngan ang dulu, tp benda dh di takdirkan, siapalah kita nk menghalang Qada & Qadar...!! Cuma kami mampu berdoa ja.. Klu ang buat dia menanges, ang kena berdepan dgn kami2 jgk...!!



Fikirlah yg mana baik.. Bkn utk ampa dan hawa nafsu ja, pikiaq anak2 yg makin nak besaq tuh.. Jadilah pemimpin yg di segani dlm keluarga.. Kami berckp sbb kami syg ampa walau status "Ipar" ja.. Klu ada yg x kena, berbincang, selamatkan rumahtangga..bkn pelan muda, pelan tua sama ja dgn kami2 yg lain nya.. Biar semuany dlm peliharaan Allah jua.. !!




Buat semua adik2 dan kakak2 kami seakhidah yg terluka jiwanya, sabaq na, ada hikmahNya.. Mohon sgt2 jaga dr dan sentiasa cantik rohani dan jasmani utk suami..!! Allah kan ada...!! Mohon pada dia biberikan ketenangan dlm menempuh ujian.. Tabah ya!!....



~Khaidrus Shaari~



~ BILA LELAKI DI "PHEWITTT" si GADIS...!!~

~ Ari ni aq jln sorg sibuk plak ko dok berpewittt2 kat aq kan.. Puas aq dok check ada yg x kena ker apa..suar x tutup zip kew, bla..bla.. Pompuan klu ramai dgn geng dia, brani semacam..!! Klu time dia jln sorg, menunduk je muka kat tanah mcm meniti titi gantung takut jatuh ke gaung... X terdaya aq pk, dah mcm berbogel tahu...... bkn aq sorg, pantang lelaki lalu.. 


Aq igt bdk laki je mcm tuh buat kat bdk pompuan.. Br aq tau camne rs nya.. Mcm nk mintak tlg pakchik guard tampar utk aq "mempercayainya" !! Adakah sbb suar terlalu ketat?? ishkk..ishkkk.. xkan la.. Aiyakkkkk.........



Tunggu pembalasan ku...!!



~Khaidrus Shaari~

~ BUAT PE LAH ORG MELAYU KAT GEREJA TUH!! Cesss!!~



~ Astaqfirullah al Azim... Hmmmm.... Semoga Allah memberikan hidayah pd mereka2 ini...!!!


~Khaidrus Shaari~



~PRIVATE PRACTICE 722..!!~

~ Aq tgk citer Private Practice Astro 722..cite org2 kaya yg de private doc ni kan, kisah ari ni pasal pompuan beranak..so aq tertanya tanya, bleh kew klu org pompuan xmo branak normal sbb takut, req utk di bedah je.. Kan senang, sedar je baby tuh dh ada kat sebelah.. Xyah teran2, xyah jerit2... seriau lah.. kesian plak tuh..!! 





Pengorbanan seorg wanita, menyabung nyawa utk sambungkn zuriat bersama suami tercinta.. Aq btol2 raspect dan insaf seketika.. hhehehe... Klakar kann, bleh plak trpk sampai mcm tuh.. Adoilah!!!!




~Khaidrus Shaari~
 — watching Private Practice.




~ MALAYSIA VS BRUNEI..!!~


~ Senja2 tgk bola Msia Lwn Brunei kat padang myanmar.. riuh satu rumah.. bkn pakat2 nk solat maghrib.. hmmm.. nti agak2 mewakili team mana lah kan time kat padang masyar tuh?? Dah masing2 berbulu.. pk sendiri lah... 

Aq ni, sendiri pun kdg2 alpa.. tp kat umh aq kat kg dulu, tok wan aq akan tutup tv time maghrib sampai semua selesai solat br bukak balik.. Terbayang2 rotan hinggap kat belakang betis... Ouchhhh!! Seriau o0o0o0o0!! berdesup pegi nyer...!! 



~Khaidrus Shaari~

~ SEMBANG KOSONG..!!

~JENG..JENG..JENG...!!


~ Satu petang aq berdiskusi dgn kwn aq..


Aq: Wahhh, mn bljaq ilmu santau menyantau nih, hebat!!

It: Hahhh!! Bila yg aq bljr..??? ang jgn main2..


Aq: tuh yg ang kurus kering tuh, ang santau dr sendiri ka?? org lain pakat gemoookkk bila makin berusia... (saje usik dia, jeles maybe badan dia still maintain) hahhahaha...
It: Punggah.. &^^%%$#...tettttttt..tetttt!!


Adoilah, riso ler bdan makin nk naik.. I need a supplement!! br abis sepinggan ayam golek.. cess..! esoklah diet..!! dan mesti ada esok, dan esoknya lagi!! hmmmm... x jadilah, Janji sihat!! hehehe....


~Khaidrus Shaari~



~ ALLAH KAN ADA...!!~

~ Yakini yg Hakiki... Allah kan ada...!!!






~ Dok saja2 tuh, sambil cecah biskut meri, roti pat segi dlm ayaq tea O... Jom kita pikir2 yg menunggu kat depan... Berusaha membaiki diri... !!






~Khaidrus Shaari~



~ Fuhhh!! Jemput...!!

~ Ari ni rajin plk panggang ayam, buat kari ikan dgn nasi briani..







~Khaidrus Shaari~








~ DARI ITU...!!~



~ Tenangknlh hati menghadapi hari2 yg berliku..Biar semuany dlm peliharaan Allah jua..!! Amin..


~Khaidrus Shaari~



~ GIGIH AQ BUAT BLOG WALAUPUN, XDE YG JENGAH!!! AQ DIAM JER....

~ Wahhh!! Nk komen atau like kena paksa2 plk lah kn.. Ada hamba Allah sibuk pm aq tanya nape lama x like or komen kat stat dia.. Aq ckp x minat.. Nti2 senang lh aq tgk fb dia.. Pastu dok invite like page dia, ayoo.. Ko cr org lain lah.. Aq x senang!!

Setahu aq, sekali pun ko x penah like post aq, apalagi nk komen kn.. Tp bg aq no prob, sbb takkan nk paksa org like kn.. Mcm bdk2 je lgpun..
X plak 
aq brtanya.. Tp skit sebnyk aq rs cam bangang jgk la, mcm aq trhegeh2 baca post ko, tp post aq yg hado!! X penting pun or ko x pedulikn.. So, aq pun wat benda yg sama..

Buat yg brkenaan, byk lg kwn ko kan, suh arr diorg like.. Klu ko x pedulikan org, mohon malu utk bertanya soklan2 bodoh.. Dan mharap yg bkn2.. Tq..!!




~Khaidrus Shaari~

~ FESYEN APAKAH INI??????...Huh!!!





~ Adehhh.. Mmg x kena lh fesyen sukan dia.. Ker aq silap tgk.. Adehhh!! Terlebih sporty lew plok!!


~ Khaidrus Shaari~

~ MENGHINA NABI MUHAMMAD S.A.W....!! Astaqfirullah Al Azim..!!

~ Astaqfirullah Al Azim... Dapat mmg kena bunuh la nih!! Ya Allah, buka kanlah hati dia nih.. Menyirap darah aq ptg2 ni!! Agk2 lah guna bahasa woi!! Kekasih Allah tuh ko ckp ikut sedap mulut je...! Tensen!!



~ Tak abes2 menghina dia ni...Mmg dasyat bdk ni.. Sbb ko seekor semua org dr party politik yg ko sokong jd busuk.. Pencetus provokasi.. Kau mmg manusia hina.. Mau kena rejam je dia ni.. Kau jgn samakn Rasullulah dgn darjat ko sbg binatang...!!







~Khaidrus Shaari~

~ KAT UMAH ADA CERMIN XXX???

~ Kadang2 kita dok sibuk kritik org lain mcm kita sempurna sgt.. Padahal lebih kurang ja.. Aq mkn nasi, ang pun mkn nasi.. lauk ja lain2.. tp klu mati nti kambus lebih kurang mcm aq jgk.. tp ang dok juih2 mulut, jebik mcm geli tuh ang tau dak org perasan..Ishkkk2... x suka pun simpan dlm ati la.. dulu setau aq dok kutip getah ketoi/skrap mcm aq jgk..
 

Lain lah klu ang mati nti ang nk aq kambus an
g skali duit2 ang tuh.. Bukan pasal pa, mnlah nk tau ang bleh "Kautim" dgn Mungkar Nangkar time depa tanya soklan2 alam kubur.. lebih kurang mcm rasuah la.. Xpalah klu duit ang tuh bleh jamin ang masuk syurga.. untungla Kaya!!! Kena penampaq sia2 ja...!!! Ka nk terajang...? Boleh pilih..sila2..

~Khaidrus Shaari~



~ BANGLA NI SUDAH LEBIH!!



~Bangla ni sudah lebih.. Mau rembat je mcm ni..!! 

~Khaidrus Shaari~

~ BERSATULAH WAHAI TONGGAK NEGARA..!!



~ Aman klu pemimpin Malaysia camni.. Kita kat bawah yg bertelagah, mn tau diorg kat ats rancak main batu seremban, futsal, siap jd keeper!! Hehhehe.. Majukan dr klu nk hidup senang, jgn lupa kan ALLAH.. Ilmu dan pengetahuan,Kerja bagus2,...gaji besar..tuh semuanya bukan satu kebetulan...!!Kena rajin usaha dan tawakkal..Cuma kdg2 nasib org tu x sama.. Truskan jgn putus asa...
InsyaALlah ada jalan nya!!



~Khaidrus Shaari~



~ TAKTIK PENJENAYAH MODEN!!~



~ Tlg ati2 dgn taktik penjenayah skang.. Dh melibatkn nyawa ni mmg menakutkn.. Ya Allah lindungi lah kami dr pelbagai mainan dunia... Hanya padaMu kami berserah dan berlindung semoga semuanya dlm peliharaan dan berkah!, 
Aminn....


~Khaidrus Shaari~

~ HARGAI PASANGAN !!...

~ Nk pesan kat semua yg dh de pasangan, tak kisah ler yg dh kawen ke, masih mengenali ati budi, dh kapel, anak dh masuk 8 kew...br dok poke2 kew.. Jgn bg pasangan anda "Sunyi".. Sbb tiap kali dia rasa mcm tuh, mesti ada org lain yg akan "Layan" sunyi dia tuh.. Ada org lain yg teman dia..

Lepas tuh wujud lah pilhan, seterusnya curang, pasang dua dan sebagainy.. Apa salahny sesekali wat suprised ct
h tiket wayang kew, kuih koci ke, alah..yg fav2 dia la...yg dia suka makan kew.. Tanda yg kita still igt kat dia.. Nih nk msg tanya dh mkn pun dah "TAK" kan, even pun duk serumah lg lh hampa.... apa lagi nk msg ber "lap2 uuu".. Yang Hado!!



Sian dia..amek ms skit say dan hargai dia satu hari skali pun cukuplah..!! Mmg lah syg x perlu ckp dekkk, tp nk ke org lain yg tlg ckp??? Hmmm..pk2 sendiri.. Aq layan jew!! hehehehe....




~Khaidrus Shaari~

~ KEDAI JAHIT BANGLA..!!!



~ Bangla bukak kedai jahit.. hebat!! Diorg ni dh boleh jahit bj melayu dan bj kurung tau!! Abeslah... 


~Khaidrus Shaari~



~ LAKSA MY HOMEMADE...!!~




~ Laksa homemade, bkn ssh senang je..kena rajin ja.. Skip lunch tunggu laksa masak.. Berbaloi baloi!! Bermakna ari ahad aq ...








Kena plak dgn air laici... Sec round jd third round dh ni... — feeling excited.






~Khaidrus Shaari~





~ HEBATNYA BLOGGER & FBrians..!!~

~ Hebat para2 bloggers dan Fb'rians sibuk dok mengutuk Kak Rosmah Mansur, Abg Najib, Abg Nik Aziz, Adik Anwar Berahim, Aina Tasneem, Tam spider, bla..bla.. Siti Saerahhh... 

Dh la mereka2 ini bz atas dunia & blum tentu kita berkesempatan utk berjumpa mereka bersalam salaman, menghapus dosa pd setiap kutukan dan hinaan yg di lemparkn.. Takut x sempat jumpa dh mati, jenuh plak nk mnjawap dgn Allah di alam akhirat.. Setahu aq klu dosa sesama manusia nih kena jumpa org tuh sendr kan..!! 


X tau lah plak ada dalil lain, .... Bek layan Pencetus Ummah.. ade gak pekdah!!.. !!



"Hamba Daiee, bkn Mufti" Wahhhh.. pinjam tagline PU RAHMAT.. camtu bleh...!! hehhehe....

~Khaidrus Shaari~

~ SERAWA UBI KAYU..!!~






~ Tgklh rezki Allah di musim hujan.. Tatau pun yg ubi tu dh besar.. Hujan lebat x henti2 timbul ubi2 dari tanah yg di bawa air.. Trus rebus buat serawa ubi... Byk lg tu biar je kt tanah.. Nk mkn amik je.. Syukur.. 


~Khaidrus Shaari~




~ ORG MALAYSIA MENGADA NGADA..!!~

~ X payah nk mengada ngada sgt..sapew pun bg sumbangan amik jelah.. dh darurat ni pun still nk fikir politik ke??? Lainlah org yg bg tuh org kafir kan.. Even klu org kafir dr badan2 dunia bg pun klu dh darurat, Allah pun suruh timbangkn asal kan x memudaratkn isi rumah.. Yg Halal...Yg penting selamatkn nyawa.. supaya x lapar.. X sakit... X bermasalah...

Manja la hai!! Dah bg bantuan, nti still ckp x bg bantuan.. Kluar statement hangit2.. Bala dr Allah tuh, buat muhasabah diri..jg perbuatan dan perkataan.. Dah dpt musibah, mulut tetap longkang masing2.. Drama2...!!



Pasal beg plastik, "Penjenamaan" pun jadi isu.. Dok lagi cerok2.. Org lain dok cerok still tau dunia luar.. Aq lglah dr gunung ganang, hutan rimba, xlah "ZALIM" sgt perkataan klu dh org bg bantuan....Bljr campur masyarakat!!! X abes2 provokasi nya.. Bosan dgn segelintir masyarakat yg tercalar mentalnya...!! Cuba bawak2 istiqfar dan bersyukur masih bleh beribadat sblm maut menjemput!! Dunia oo0o0 dunia..



~Khaidrus Shaari~



~ YAKIN KU...!!~



~ Syukur utk setiap hela nafasku.. Klu ianya masih di langit, turunkanlah rezki itu seperti hujan yg membasahi..dan jika ianya di laut biru, hanyutkanlah rahmat mu di bibir pantai.. Biar semua insan di dunia kembali berjuang dan bljr berterima kasih atas limpah dan kurnia... Kerana kita blum tentu ada utk hari2 seterusnya..utk kembali mengenali Allah yg Esa!!....



~Khaidrus Shaari~





~ Ada Apa Dgn Nama..!!

~ Tersenyum bila aq dengar kawan aq panggil ank dia yg kecil dgn nama penuh.. Mmg biasa kan si ibu dan bapa akan seboleh nya memanggil nama penuh ank2 diorg skali bin kdg2 tuh.. Bila masuk je tadika, ank2 dh de nm timangan sendr.. sbb diorg dh start berkawan, kwn2 sebaya plak bkn gheti nk sebut nama diorg panjang2.. 
Kemudian lekatlah nama timangan masing2.. "Mohd Mokhriz" dan jadi "Kulis".. Nurul
Hikhmah jadi "Kemah".. contohnye lah..ssh lah plak nk dgr org panggil nama asal tu lagi, start diorg dh de adik tukar plak nama jadi along, angah ,achik bagai.. 


Hmmm..

Nama yg asalnya maksud nye baik, di carikan khas utk "pemilik" tuh, hanya akan kedengaran sekali sekala je, dan akhirnya waktu kita mati ms kita di talkin kan.. Sayangkan.. Bukan pe, aq join group2 yg melibatkan org2 kg,dirog taktau pun aq sape, bila aq bg tau nm timangan br diorg kenal.. adehhhhh!!!!!
Kan padang masyar nti pun org x kenal aq..huhu!!



~Khaidrus Shaari~